CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Tuesday, November 20, 2012

Di ketika ini...

Di ketika ini...
Hati terasa gundah....
Bimbang memikirkan hari esok
Cubaan dan dugaan yg bakal ditempuh...
Padah kesilapan dan khilaf diri di masa lalu..
Hanya Dia yg Maha Mengetahui..
Yang Maha memahami..
Jadi di ketika ini,hanya kalimah ini yg mampu aku ucapkan...
"iyya kana'budu wa iyya kanasta'in"
Berulang kali...
Dgn harapan menggunung
Dia mendengar keluhan Hati hamba hina ini...
Permudahkan segalanya wahai Dia yg maha berkuasa
Ringankan bebanku....
Tiupkan kekuatan,utk aku teruskan hingga ke penghujungnya...
Amin,ya rabbal alamin...

Monday, November 19, 2012

To my dear Bro & Sis in Gaza...

Assalamualaikum u'ols...

Guess everybody is aware of what happening in Gaza all these while. It's been going on for quite some time already, yes, but recently, the latest attack really breaks our heart...dekat FB, and twitter, ramai yg update pasal tragedi Gaza.. And ramai gak yg upload gambar-gambar mangsa Gaza.

Honestly,I memang tak sanggup nak tengok gambar2 mangsa di Gaza,especially the kids n babies, and baca cerita2 sadis yg berlaku di tanah Gaza.Not that I don't care, I just can't bear watching and reading, yet I'm still here doing nothing..I'm still in one piece, not a scratch,sitting here in front my laptop peacefully,typing this post, and them, our bro & sis, our children are frightened to death, and some are even in pain losing their hands, legs and the other parts of the body...Allah hu akbar....Make me feel more helpless and useless..I just can't bear watching... It breaks my heart..... Too vulnerable? Maybe..

To my bro & sis in Gaza...,
I'm sorry ur sister here can't do much for you..this is the least thing that I can do, I pray for your safety and health.May Allah equip u'ols with strength and guts to go on.may ur pain and death is blessed with Jihad by Allah s.w.t.
I rili hope that we can meet later in Jannah (where ur place is secured coz u r among the mujahid fi sabilillah,and mine is still undetermined) coz I wud love to hear ur stories bout how courageous n brave you were, fighting those disgusting and coward monsters.. Amin...


Loads of love, 

* Farah Jasni*

Wednesday, November 14, 2012

Teringin......

Assalamualaikum u'ols...

Kesangapan telah melanda...jadi decided to write something here...boleh?hehehe

Well,just nak share that these few days,i feel like watching the latest malay movie, Istanbul Aku Datang,cast by lisa surihani,beto and tomok. hahaha... macam tah pape kan?patutnya tak ada masa nak pikir menda-mnda lagha ni...TAPI NAK BUAT CAMANA,teringin..hehehe...*alasan je sume tu,yg sbnrnya napsu je!!

Tapi mmg tak boleh pon nak pi tengok for 2 reasons.
1)tak ada date nak ajak teman...enche suami is super bz lately.n even if he's not,i don't think he will agree to accompany me watching malay movie.huhuhu.discrimination kan?

2) me myself pon tak ada masa terluang for movie..wic automatically ovrwrites reason 1..hahaha.i hv a thesis to be completed,remember?haiya.......bila la thesis nak siap nihh..adoinyeponnnn.. Come on farah! A lil bit more.... Ganbatte nehh! *Oopps,sorry people,this lady here is desperately in need of some motivation words for herself..huhu...*

K lah u'ols...till next time..ingat daku dalam doamu ehh?hihi...

Wassalam.....

Sunday, November 11, 2012

11/11....

Assalamualaikum u'ols....
How are u'ols doing?hope sume sihat sejahtera,bahagia bersama org2 t'syg...hihihi
Peghhhh...lama gila i mengabaikan blog ni..kasihan mu blog..i'm sorry blog..i just don't hv much time to write,and in fact,i don't hv much idea pn to write on u..rather than writing crap,might as well diam je...
Nevertheless,actually there's a lott that going on wif my life.
Changes....expansion....delay.....*sigh*
Dgn dukacita dimaklumkan,i haven't successfully submitted my thesis..the earlier plan was on september..but,i failed..then i set a new dateline which was on oct....sekali lg,i failed...now,i'm just gopeng n praying that i manage to submit latest by dec...u'ols,plz pray for me tauuuuuu.....huhuhuhu..
Ok..next up is about the changes.the changes are involving myself,my family's structure n mcm2 lagi lah..hihi....dgn rasa syukur ke hadrat allah azzawajalla,alhamdulillah,it will be 4 of us .soon.hihi...i'm currently 5 months pregnant...again,doakan i'll hv a smooth journey thoughout the pregnancy n smooth delivery ya?
Reason being of why i diam2 tak citer2 psal 2nd pregnancy ni bukan sbb hubby n i tk excited dgn kehadiran org baru tau!of course we r excited,but we just felt to keep it quiet 1st..tnggu sampai Dh lepas 1st trimester..ye lah,kang bising2,mana la tau ade rezeki,miscarriage or watsoeva,so diam dulu la.now,dah stable sket,boleh la diumumkan...hihi...*bajet mcm ramai sgt la baca blog busuk ni...wakakaka...*.
2nd reason is b'cos kiterg pon sentap juga dgn kptsn upt yg 2line tu...hahahahaha....tak disangka,cempedak dah jadi nangka...konon belum la merancang nak tambah ahli keluarga,siapkan thesis dulu.tp,rezeki,allah bg awal sikit..jd,kami terima dgn rasa syukur.....alhamdulillah..hihi...so,fatin will be kakak soon!!!
Kali ni,alhamdulillah,morning sickness wasn't as bad as fatin's..masa ramadhan je,flat...and lepas raya ada la tak larat jugak dlm a few weeks.then,alhamdulillah,ok...
tp,u'ols,badan i mmg naik cepat gila......baru 5 months,dah rasa mcm giant hokey!haiyoooo....tp xleh buat pe,mmg i cepat lapar,n bnyk mkn...drpd perut msuk angin tk tentu pasal,baik makan je..hihi..giant pon giant lah,asalkan anak mama sihat,insyaallah.oh,mama pon kena sihat juga,sbb mama nak pulun finishkan master dlm adik keluar melihat dunia...huhuhu....
Gender?ha..jeng,jeng,jeng....semalam we went for check up,dah tau dah..but,let's wait another month la just to confirm...boleh?hihi...
K lah u'ols..this giant need to get sumtin to munch for b'fast...lapar sudah..hihi...till next time..doakan i ye dipermudahlan segala2nya,n i doakan kesejahteraan u'ols juga di mana juga u'ols berada..amin...
Wassalam...

Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Assalamualaikum u'ols...

I hope it's not too late for me to wish everybody, EID MUBARAK, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!

Di kesempatan ini, urs truly menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf kalau ada salah dan silap,sengaja mahupun tidak,depan mahupun belakang..harap dimaafkan...
How time flies... Pejam celik,habis ramadhan...masyaallah...rasanya,ramadhan kali ni macam bnyk kerugian..*geleng kepala...* isk,isk,isk... nevertheless,i'm still hoping that Allah accepted my deeds yg seciput tu...huhu...
This year,we have no family pic on pagi raya...tah le nape...macam kelam kabut plaknya pg raya tu...and i personally think this year's raya is the most plain raya after i got married..hihihi...mungkin sebab amalan bnyk lompong over the ramadhan,so i didn't feel like i deserve the celebration..aci tak?
But tak pelah..,hopefully Allah bagi peluang utk rasa ramadhan next year,so maybe i can improve...amin....
So k lah u'ols... Again,selamat hari raya and maaf zahir batin dari kami sekeluarga.....

Bye...wassalam

Monday, July 23, 2012

Ramadhan Mubarak...

Assalamualaikum u'ols!!!

Just wanna wish u'ols RAMADHAN MUBARAK..... 

May this Ramadhan will give us a lot of blessings and forgiveness from Allah Ta'ala... And let us all pray that we'll be someone muchhh better after we've done going thru this training month of ramadhan... Amin... InsyaAllah....

As for me, I have special request from the Almighty for this Ramadhan.. Subhanallah.. 
  • I hope I can finish my studies as soon as possible.. 
  • I'm praying that HE'll allows my body to be strong and healthy all the way... Coz I believe, Allah will never burden HIS servant with something that the servant couldn't bear.. MasyaAllah.... 

Allah knows the best about every single thing.. 
Things that please us, might not be pleasant to Allah..
And things that are not pleasant to us, might be the key to Allah's blessing and redha...
Therefore, be grateful, and keep faith to Allah...
InsyaAllah, Allah will show the way and make it easier for us...
Amin... Ya Rabbal Alamin....





Loads of love, 
* Farah Jasni*

Friday, May 18, 2012

To do List!

Assalam y'ols...


I'm so darn sleepy... Haih... Dah tuh pulak, I got stuck in getting the correct curves for my research's results. Double sangap..  Huwaaghhhhhh *yawning*

Haiyo... So I've decided, nak skip this task first lah, and jump to the other task in my task list! Different thing, maybe my brain will work better.. At least hilang sangap!

Kalau that task pon stuck jugak? 

Hah..., proceed dengan task lain pulak...

In the end, I will be jumping around from task to task.. Wakakakaka..

Tak apalah... At least buat something! Hahaha... Daripada dok sangap termenung depan pc nih... Kehkehkeh...

Berusaha Farah! :)

Credit to : http://www.lifehack.org/articles/productivity/back-to-basics-your-task-list.html



Bye y'ols.. Wassalam..


 

   Loads of love, 
* Farah Jasni*

Monday, May 14, 2012

Depressed...

Assalam y'ols...


How are y'ols doing? I wish y'ols are in great shape, Amin..

Honestly, I'm in depression.. Major factor, "STUDIES".. Tho, some small small things might add up the level of depression, but still, the main reason is study.. 

Semua benda jadi serba tak kena.. Everything went wrong.. Allah hu akbar...

So these few weeks, I was busy looking around things that might, y'know.., reduce the level of depression that I'm suffering.. Kang kena hypertension pulak! Anak baru satu...

But pusing punya pusing, tak jumpa lah! Nak shopping *people said it usually works, especially for women.. ahaks...*, cannot... now got no extra money maa.. need to spend wisely! So shopping, pangkah!

Holiday? Again...no.. Requires budget as well... Lagipun, enche suami susah nak cuti.. Pangkah juga..

I tried spend some time watching movies lah, pi sana lah, pi sini lah.. Ended up I wasting my time looking for the things that can help me release my stress, and yet stress is still there! Malah bertambah-tambah lagi sebab time is running out..

One sweet day, I terpanggil to recite Al-Ma'thurat.. Dah lama I tak amalkan.. *TERUK LA MUNG NI FARAH!!!*.. I always let 'it's hard to find time' as excuse! But actually masa tuh ada, I yang pemalas! Huhuhu...

Oh..back to Al-Ma'thurat.. At the end of the ma'thurat, there is one du'a.. When I recited the translation of the du'a, I stunned and broke into tears.. Subhanallah.... Just the right du'a and the right phrases that I needed most...


Here goes some of the translation that made me fell into tears:

Ya Allah, kurniakan kami cara hidup yang jitu dan unggul, selamat dari mala petaka. 
Kami mohon kecukupan yang tidak sampai kami terpaksa meminta jasa orang lain..
Berikan kami iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain daripada Engkau, atau menyembah selain daripada Engkau..
Kembangkanlah lembayung rahmat-Mu kepada kami, keluarga dan anak-anak kami, serta siapa sahaja yang bersama kami..
Jangan Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri, walau sekelip mata sekalipun, walau sekadar masa yang lebih pendek dari itu..
Wahai Tuhan yang paling mudah dan cepat memperkenankan pinta...


Pusing sana sini mencari ketenangan, sebenarnya ketenangan itu datangnya bila kita bergantung dengan Allah... Susah payah mencari tempat untuk mengadu, sebenarnya, kita hanya perlu menadah tangan dan mengadu pada Allah ta'ala... And kita selalu tak perasan, sebenarnya, tiap kali kita angkat takbir, 'Allah hu akbar' dan mula solat, kita dah berdoa dah... 

'Iyya kana' budu wa iyya kanastain' (AlFatihah, verse 5)
Kepada Engkau kami menyembah dan kepada Engkau kami memohon pertolongan..

Allah hu akbar.. Kenapalah leka dan negligence sangat selama ni? 

True, the problem won't solve in a blink without effort from us.. But at least, if we can do work with peaceful heart and mind, InsyaAllah, things will be easier to solve.. InsyaAllah.. 

'Ya Allah, aku menadah tangan dengan penuh rasa kehambaan, memohon petunjuk dan pertolongan daripada Mu yang Maha Kuasa.. Bantulah aku harungi kesusahan dan kemelut ini.. Engkau lah Tuhan, Engkau lah Maha Pembantu dan Engkaulah tempat aku mengharap...'



Cerita keluar topik : One night, mama was sad. So mama cried. And Fatin Amani was there, seeing her Mama cried like a child. She came closer to her Mama, wiped Mama's tears and said, "Mama..nanan nanesh tau.." (translate : Mama, jangan nangis tau). Mama smiled, but tears pouring down even heavily.. Mama was touched, that this small little creature now understands that Mama is sad and even try to console her Mama not to cry.. Thank you Allah, for giving me this little thing to cheer me up... Fatin Amani, Mama love you sooooo much.....


 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Monday, May 7, 2012

Jihad

The sailing is not smooth...

Yet, I still have to move on..

 A wise man once said,

'Seeking for knowledge is JIHAD....' 




ilmu.. knowledge



 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Monday, April 30, 2012

Aku betul...Engkau salah...

Aku kata, aku yang BETUL
Kau pulak kata, kau yang BETUL,
Habis, siapa yang BETUL,
Kau Betul?Ke aku yang BETUL?

Aku kata kau yang SALAH,
Kau pun kata, aku lah yang SALAH,
Habis, aku ke kau yang SALAH,
Hish, naik serba salah..

Apa yang dah jadi?
Kenapa mesti menuding jari?
Mesti ke menang kan diri sendiri?
Tak boleh sama-sama kita fikiri..

Jangan jadi extremist
Cuba kita jadi optimist
InsyaAllah, akan ada gerimis 
*hahaha...I dah tatau nak bantai apa...*

Salah betul,kita ke tentukan?
Siapa kita, dah naik taraf jadi Tuhan?

Kau saudara aku...
Aku saudara kamu...
Bukan kah kita sembah Tuhan yang Satu..
Jadi, sudah-sudah la tu...


Sudah la tuh bertegang urat
Buang yang keruh,ambil yang jernih,boleh buat?



Eh...out of the blue terletak pulak gambar warna kuning nih.. Ha..ha..tak tau! ;p
 
 



 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Thursday, April 26, 2012

Aku Maafkan Kamu

Assalamualaikum y'ols...


Wassup? Awal-awal hari..., dah update blog ek.. Thing is.., I can't wait y'ols... Cerita panas kot!!

No..no..no.., bukan pasal Justin Bieber, neither pasal Rosmah Mansur..! Hahahaha..

It was bout my entry posted yesterday (link to the post)! Kan I meluahkan perasaan kat y'ols kan pasal my apartment yang dah jadi hostel for PICOMS tuh kan? U know what?? There's one of the student *maybe he's reading this too.. So...Hey there, adik!*, shared the link of that post at their PICOMS's fb account wall.. 

Reason being? I dunno?? Tanya lah dia! 

But my guess, he was trying to provoke the friends to condemn me and indirectly the other BC's residents la kot for being annoyed and stressed out of what had happened to our HOUSE/HOME! 

I pon terkejut when suddenly the news about my blog was spread all around dekat our fb's group.. Enche suami pun tanya-tanya perihal blog I.. He asked me whether I posted my blog dekat wall PICOMS.. I was like, "Heh?? Apa kejadah lak I nak post my blog dekat situ!".. Kan?

So after few minutes absorbing the information, baru lah both of us understand the situation. Kisahnya..., ada adik yang 'baik hati' tolong post kan blog I kat their FB group! Hahahahahaha... 

When the post went publicly at their wall, of course lah some of them leave 'nice' comments *I would say... ;p*... And the 'nice-comments' really pissed the other residents and owners off!! 

Here are the comments by the students and below part in purple is my answer (representing my fellow neighbors in Banjaria Court):

<-we (referring to BC's residents) are not being rational for accusing them without proof..

->WE DO HAVE PROOF!! And in fact, WE ARE COLLECTING IT NOW... But the proof is not to be shown to y'ols, but to some people in higher positions.. Ur college management, maybe? Kementerian Pengajian Tinggi or Kementerian Pelajaran, maybe? Or mungkin Kementerian Kesihatan juga, since y'ols will be working in that area related to that ministry.. 
So, WE DO HAVE PROOF ye adik-adik sekalian...


<-we claimed that BC is ours but actually the students also do have right on BC..

->Before that, izinkan daku bertanya..., berapa ratus ribu y'ols bayar to claim that u hv the rights similar to the owners' should have on BC?? FYI, the price of one unit in BC is not less than RM 150,000.. Not less ok... Bear in mind! We all kerja siang and malam, and tunggu masa bertahun to purchase this is soooo called HOME... Jadi patut-patut lah kalau kami kata, BC ni kami punya!! Memang we all pon yang sign surat jual beli, surat loan, surat hakmilik...   
And there u are, paying the fee by semester, and maybe some amount of rent every month, itu pun probably the source of finance coming from ur beloved parents, then claim u have the same right as we do?? You got to be kidding!!
Oh ya la... y'ols budak lagi.. Mana nak paham menda-menda ni... So next time, before doing or saying anything, THINK first! If y'ols dah besar, dah matured, dah paham situasi kakak-kakak and abang-abang ni.., u'll probably regret what u've just said..


That's part of it lah.. But thanks to some of my neighbors yang dah tolong 'tegur' budak-budak-kurang-matang ni.. 
I mean, in my opinion, they are just children who's not yet exposed to the real world... So for them, things are as simple as FB... They might say, 'pasal guna swimming pool pun nak kecoh?', or maybe 'Sukahati kiterang la buat apa pun, bukan pi ketuk pintu hampa pun'..
Yup.., because they never feel how hard it is actually to earn ur own money and purchase ur own home and protect the HOME that u own... Diorang tak paham...

To explain analogically, camnihla, imagine, sambil belajar, y'ols kerja part time kat McD or maybe KFC.. penat nih.. Susah payah carik duit. Then with the pay from ur part time work, u buy an iPhone.. And that's gadget became ur fav thing and most beloved belongings that u ever had. Coz u worked hard for it. Then suddenly a friend of yours, who is happened to buy a topup for u, RM10, claim that he has right as well on ur iPhone.. Sebab dia bayar topup 10hinggit...! Dah la pakai ganas, sampai calar-calar iPhone u..  Dah la asik dia je yang pakai.. U nak pakai pun tak dapat..
So..., if y'ols dekat situasi itu, bengkek tak? Marah tak? Ase membara-bara tak nak protect iPhone u tuh?

Jadi..., kami nih rasa itu lah skang ni... Sebab tuh la kakak-kakak n abang-abang buat kecoh... Kami nak protect hak kami!
Ada paham ka...?


Hahaha.. Panjang berjela sudah... Penat berceramah...


K lah y'ols.. Have a nice day..


Oh ya.., to the 'adik' *I'm 100% confident he's reading this...*, bukan adik sorang je leh bajet stalker intai-intai group kami and even the members of the group, kami pun ada juga stalkers berhemah tau! Ahakss.. So, doing that (posting my post to ur college's FB's wall) was not rili a good move la der...






:)



Wassalam...









 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Wednesday, April 25, 2012

Teraniaya...

Assalamualaikum y'ols...


I nak mengadu nasib... Hati sangat panas membara... 

Last time I wrote a post (link to the post) about my apartment becoming the Pusrawi's hostel, didn't I ? So at first, we thought it's the hostel for the Pusrawi's staff.. But recently, we just got to know that actually, it's not rented to the staff but to the Pusrawi International College of Medical Science (PICOMS) students!!

So, those girls yang terpekik terlolong dengan gembiranya dekat swimming pool tuh and those boys yang main terjun-terjun and berlari-larian dekat keliling pool tuh and not to mention gabungan boys and girls yang conquer the pool almost every evening since they became 'part' of Banjaria Court's members are the college students!! Oh ya, and bising jugak malam-malam hari without even considering the privacy that family with small childs and babies might need!

I am soooo pissed off.. And I just got to know (lagi) that they are 35 UNITS rented for these students and each unit, 8 students are allocated.. So total up 280 students

And more, they are allowed to use every facilities available in the building, regardless if they need to conquer the pool and deny the rights of the owners who pay a large amount of money to OWN and LIVE peacefully in their own house!!

Lebih menggembirakan, parents or family are allowed to come over to visit over the weekend! Yeayy..., so, over the weekend, the amount of people in Banjaria Court, which is THE PLACE THAT I LIVE will be darn crowded like Sunway Lagoon! Plus, the visitors also can use the facilities..

Plus, now that only few days there're in, hundreds of complaints and issues already arise; cleanliness issue, safety issue and the list goes on... 
Baru berapa hari dah ada yang tangkap couple 'belajar' kat bawah tangga parking! 
Baru berapa hari, dah ada yang tangkap budak-budak round 'tengok kawasan' depan rumah orang pukul 3pagi..
Baru berapa hari, dah jumpa sampah bersepah dalam lif, buang kat tepi pool, and etc..


Ya Allah hu akbar....


I memang sangat-sangat tak puas hati with the idea of renting few units of apartment becoming hostels for students! What the hack!! Then, apa nasib residents yang bayar mahal bulan-bulan, plus dengan maintainence fee yang makan RM XXX juga sebulan??? 

Adil ke untuk kami that we have to risk almost about everything; privacy, safety, cleanliness and etc while we need to pay the same amount, not even a single cent less?? 

Apa ni??? Boleh ke buat macam ni???

Kat mana residents yang teraniaya ni nak mengadu nasib??? 

Memang lah hak owner yang rent out the units to rent it out to anyone, but please.....JANGANLAH SELFISH!!! U're staying far away from this building and u're not in our shoes now! Common sense dude, common sense!!!

Astaghfirullah hal azim...

Friends.., please.. Idea! What can we do...? Den 'seteressss' (translate : ejaan utk stress bila dalam keadaan stress).. 
I nih dah la stress pasal study, menda-menda camni pula nak tokok tambah perisa stress.. Haduh..... Mintak nyawa...mintak nyawa..... 

Rasa macam kena buli... Huhuhu

Mari berzikir... Mengurangkan beban yang ditanggung... Huhuhuhu


لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

 




 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Tuesday, April 24, 2012

Shame,,,Shame.. Tak Malu..

Assalamualaikum y'ols...


Ha...today I nak buat post tak malu sket... Ooopppsss..

Check this video out...

Jeng...jeng...jeng... Title macam hot and spicy je.. 




Ha...have y'ols watched it? Hehehehe... 

Interesting kan y'ols???

And y'ols noticed tak... The video makers and the casts are all 'budak mentah'.. Teenagers y'ols!!!
*Tho in this video they might be overly condemned those who are not covering the aurah, but excuse them for that (but what they said is true indeed..kan,kan? hehehe..).. They are TEENAGERS..memang nature teenagers ada extra emosi.. hehehe...*


Watching this, make me wanna say this to myself...
"Shame...shame....tak malu....",

Even the teens have awareness, guts and effort to say this... And look at me.. keep saying, 
"Semoga Allah buka kan hati mereka..."

And in fact, there are quite numbers of YouTube videos yang actually made by teenagers but preaching about good things and dakwah y'ols.. 


And for that, I think they are "AWESOME!!!"...

Alhamdulillah... Muda-muda dah ada kesedaran..

So maybe y'ols wanna surf around and check for ur self for this adik-adik awesome.. Do subscribe them... 
 If u ask me, it's the best way to listen to tazkirah (reminder) in ur busy day.. Coz guess what, we might feel we are TOO busy to attend majlis agama/usrah/halaqah and etc, but suprisingly, we do have time to surf FB, YouTube and etc.. 
*Maybe this presumption is not true for y'ols..., kat I je.. I tau y'ols baik-baik orangnya.. hehehe...*


So, by watching this, we can muhasabah ourselves and think about the things that the adik-adik awesome sembangkan, sambil dok congak, jauh sangat dak beza umur kalau den nak buat jadi menantu... Ooooppppssss, gitu.... HAHAHAHAHAHA....


K lah y'ols...


Wassalam....

 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Monday, April 23, 2012

HI SUSTER!

Assalamualaikum y'ols...

Hi! How's ur day so far?

Eh,convinient lah application nih! now i can update my blog while 'lepak'ing wif my baby...hehehe

Ok...this evening,i wanna update about pusrawi's suster (sister aka nurse)...secara official nya, banjaria court has become one of pusrawi's hostel! some of the units have been rented out to pusrawi...

Aduhai...crowded la apartment ni nanti...lama la kena tunggu lif sebab asik penuh... skang ni pon,budak-budak pusrawi tu tengah bermandi-manda dengan gumbiranya kat swimming pool... *mngkin terlalu gembira sampai menjerit-jerit macam anak den yang b'umur 2 tahun mandi swimming ppol!*
What eva pon,it's not my place to say anything.. owners have right to rent out their units to anyone...jadi,suka tak suka..,pasrah je la...

But i hope,they can respect other residence better la.. So suster,berjiran la kita! Y'ols behave tau..,jangan bising-bising... And lagi satu, Jangan nak senyum lebih-lebih pulak kat cik abang i kot-kot terserempak kat lif ye.....he's sooo not available!

Hahahaha...

K lah u'ols... Till next time... Wassalam

Sunday, April 22, 2012

BLOB!!

Assalamualaikum y'ols...

Fyi,i'm writing this post via a newly downloaded application called Blob in my cokia phone...hahaha...

SO THIS POST IS JUST TO TRY THE NEW SOFTWARE..*SANGAT BATAK BUKAN!;p*
HOPEFULLY LEBIH RAJIN LAH I MENG'UPDATE' LEPAS NIH... :)

K LAH Y'OLS...GOOD NITE...

WASSALAM....

Thursday, April 19, 2012

Di Mana Silapnya...

Di mana silapnya..

Bila jawapan yang ku cari
Tidak ku temui..
Di sana, atau di sini..
Masih tidak ditemui..

Salah tempat mencari?
Atau salah soalan diberi?

Haih...tak mengerti

*wahh..., pandai puisi lak I nih u'olss.. (tetibe kagum dengan diri sendiri..tah pape!)*

Di mana silapnya..

Bila segala yang dibuat
Macam tak dapat berkat
Sangkut tersekat-sekat...

Salah cara membuat?
Atau memang tak berkat??

Haih...pale otak dah sendat..


Di mana silapnya..

Bila diri macam dah tak ada motivasi
Rasa macam nak berhenti
Tapi sapa nak bayar gantirugi..

Haihh..aje gila kamu ni..
Istighfar...berdoa..dan sambungi....



Ya Allah..., hambaMu yang lemah ini memohon petunjuk.... 
Permudahkan lah Ya Allah....
Enlighten me.. Ya Allah...
Show me the way.., Ya Allah...
I'm weak, I'm stupid and I'm lost..
Permudahkanlah Ya Allah...


Clock is ticking fast... Time is running out.. 
And I'm still here....
Still here....,wondering... 
Allah hu Akbar...

 
 

 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Friday, April 13, 2012

If I have a lot of money....

Assalam u'ols...


Salam Jumaat untuk semua..

Short one.. If I have a lot of money, what will I do? 

As for now.., yang I terpikir, if I have a lot of money.., I will get this..

(Source : google)
 

for my Enche Suami... 

Because, I know deep inside he would love to have one of these! And kebetulan, his current phone *and sila tahu, current phone dia pon memang dah agak ketinggalan zaman...* memang dah bengong... 

So he needs to use my old phone temporarily which is also not in the perfect condition... Kena pakai loudspeaker bila nak cakap telefon! Kasihan....

Last time when I was like angau nak kan new phone, dia belikan.. Now that he's in need of a new one, I tak mampu nak beli for him pulak!

Huhuhu...  Kasihan...

So, yeah..., kalau I ada duit banyak at this particular time, I will buy a new phone *that particular model!* for Enche Suami.. 

"Enche Suami, I mintak mahap ye... Now I tak ada duit lah... Mari kita berdoa supaya Allah turunkan rezeki dari langit sedebuk so that I can buy that phone for you eh! Hehehehe..."
 

Bye, Wassalam.. :)

  Loads of love, 
* Farah Jasni*

Friday, April 6, 2012

Annoying Songs..

Assalam u'ols...


Happy Friday.. First of all, izinkan I marah diri sendiri sekejap..

"Cik kak, dan lagi nak update belog pula!!! Joint angle trajectories salah lagi tuh!!!"

Hahahaha... *macam orang kurang siuman... Saje... Nak menyedapkan hati sendiri.... Huhuhu*

Ok, quick one..

Just now I drove back to Mama's. My baby sister was sick.. And she's alone at home. Mama & Ayah tak ada. So kasihan pula budak sakit itu tak ada lunch. So as a very good and adorable Along *and i bet if she read this, she'll be like, 'o plzzzz, u make me feel like wanna throw up!'... Hahahaha..*, I bought and sent her some food for lunch.. Baik bukan?? *Boooo....again!*

So while driving, I heard some songs over the radio... And I found this one lagu..., is verrryyyy annoying.. At least for me lah...

And the lagu is entitled "Angkasa" by Diandra Arjunaidi.. No offense ya the fans.. This is just my personal opinion... Hey, this is a democracy country what!! Hehehe..

The voice is.., hmm.., suara 'bajet-Yuna-tapi-tak-jadi', song's composition is sucks and tak thrill and the most annoying part, lyrics macam ke hape.. 

"ke angkasa
dan kembali
ku tetap berada disisi
cinta kita bagaikan fantasi
kau lah yang ku miliki
kau lah yang ku mencari
selama-lamanya"

Kaulah yang ku mencari??? 

I dunno, I think something is totally wrong about that sentence.. Hahahaha...

Then, right after that song, keluar pulak lagu "Love Story" by Melly Goeslow and Irwansyah.. Nih plak macam out of tune. And suara yang kedengaran hanyalah suara ke'SENGAU'an.. 

After that 2 annoying songs, I shut off the radio... 

Apakah? Mungkin sengaja the radio station pasang lagu-lagu "pelik" masa Jumaat prayers...??


Hahaha.. 

Bleeding ears... 'Farah, u're exaggerating again!'. Hahahaha... (source : google)

K, bye.. Wassalam  *I malas nak pikir ayat penutup....*



Loads of love, 
* Farah Jasni*

Wednesday, April 4, 2012

Incredible Hulk

Assalam u'ols..

Hari nih rasa macam kehijauan... And badan macam rasa membesar.. And hidung macam ada keluar asap-asap.. Iras-iras makhluk kat bawah ni...

Incredible Hulk
 

Seriously, I pissed off!!! Hari ini attempt kedua contractor UNIFI datang rumah untuk install the precious unifi kat teratak kecil kami ni.. And kali kedua juga usaha GAGAL!!!

Pffft...pfffttt.........


First time, tab log was missing... *memang khianat pengkhianat yang mencuri tab log rumah kami itu!!*, and this 2nd time, usaha gagal lagi sebab cable pula jahanam... *jahanam betul!*

Yang buat I nak jadik incredible hulk sangat nih, sebab dah pernah report pasal kerosakan regarding this phone-internet-line thingy to the management, and they took their own sweet time to repair it *sebulan hoccay???*, yet, ada problem lagi!!! Dah sekali harung buat tuh, cek la balik segala menda to make sure everything ok, KAN??? Nih dah kena buat kerja banyak-banyak kali.. Menyusahkan kami, menyusahkan contractor UNIFI dan menyusahkan diri sendiri.. Kan??

Now my order to UNIFI return balik...2 kali dah! Nanti I kena call balik UNIFI to confirm and re-schedule appointment.. Not to mention the pressure calling the management to follow up on the status of the repair work and almost everytime, *except for the last call* was frustrating!! 

FRUST SUNGGUH!!!! MARAH SUNGGUH!!!!!


Disebabkan I marah, memang I dah naik hantu mengamuk dekat rep of the management team of my apartment ni tadi.. Guess it's been a while since I mengamuk macam tuh! Seriously u'ols, I pissed off!!! Geram sangat...

And that guy leh pulak cakap "Sub-con saya tengah busy..",

Heh, silap hari bulan la nak berlawak dengan saya enche.. Terus I maki dia kat situ jugak! I rasa satu level leh dengar I mengamuk kot! Di depan budak-budak contractor UNIFI tuh gak I maki rep tuh..

Banyak lah dia punya busy! Dah la salah dia buat keje tak betul-betul, pastuh boleh nak bagi alasan busy pulak bila orang complain?? 

Baru nak terkebil-kebil bijik mata...

I don't care, I want this to be fixed in 2 days time!!! 

Apa motif tulis sini pun tatau.... Bukannya u'ols leh wat pape.. Huhuhu.. Tolong dengar je lah ek!


K lah... Bye, wassalam..


p/s -  This blog was written and published thru a prepaid broadband connection that we have to purchase since management buat taik dengan kami membuatkan kami tak leh nak pasang UNIFI!! Grrrrr......


 

 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Friday, March 30, 2012

Sleepppyyy Friday...

Assalam u'ols...


Huaaaghhh....*yawning*..

Seriously, I'm so sleepy right now.. Nak pikir simple conversion pun tak leh ni.. Busy yawning dari tadi! Haduss..

Btw, pejam celik, dah end of march dah u'ols! Huhuhuhu... In a blink! Cepatnya masa berlalu..

Actually, tak tau nak cerita apa.. Oh ya, Alhamdulillah, we have moved in to our house early of march hari tuh.. On 2nd of March.. So, almost a month already la hidup berdikari di rumah sendiri.. *poyosss..* 
Padahal baru je malam tadi angkut Fatin balik rumah Mama sebab malas nak masak since enche suami balik lambat.. Berdikari hape nye! Wakakakaka..

So my life after staying in our own house, life becomes miserable, hectic and tiring! Pagi-pagi dah macam-macam benda to think of. Plus dengan serabut dengan progress research yang macam kura-kura lagi... Hahahaha...
However, suprisingly, I found it membahagiakan and enjoying! Rasa macam adult la.. Jaga rumah sendiri, masak dengan kelam-kabut nya sebab 'cik adik manis' memang dengki bila mama start pegang senduk.. Ada aje perangainya.. But I take that as a challenge la..
Alhamdulillah, after a month, I think we are coping with the changes.. 

Fatin was a bit cranky at first.. Tunjuk perasaan sebab there's  no one to entertain her while I was busy cooking or doing other house chores and her ayah was not yet home... MasyaAllah, memang menguji kesabaran lah.. But pity her as well.. Culture shock kot! Sebab kat rumah nenek dulu *macam dah lama sangat la...kunun..*, ramai yang nak melayan dia.. 
Kot Mama masak ke, buat kerja rumah ke, nenek ada melayan, atok ada, and segala makcik pakcik ada.. So when she was left to play alone, dia tak dapat menerima kenyataan la tuh.. Hehehe..
But I guess, things are better now.. It's either she's coping, or I'm better in handling the situation now.. *ayat perasan..boooooo... ;p*


Anyway, Alhamdulillah, syukur nikmat yang diberikan oleh-Nya.. I'm now feeling a bit matured since dah ada tanggungjawab menguruskan rumahtangga sendiri macam most of u'ols gak.. Sebelum nih dok menumpang dengan parents *dengan manjanya* tak terasa sangat macam 'orang besar'... Boleh?? Ahaks..

So k lah.. Oh, I put on some of the pictures teratak kecil kami.. Plz excuse the 'sepah'ness... Saya surirumah tangga yang baru belajar.. So rumah sepah sket! Wakakakaka.... *aci tak bg alasan tuh?*

The living
Nampak tak budak yang tengah swimming dengan pelampungnya kat tengah rumah tu? >.<
The dining...
The kitchen.Tidy and neat kan...Sekejap! Tengok dulu gambar bawah
This is how it looks now! *tekad balik ni kena kemas dapur!*
The other part of cabinet
Sekarang beginilah rupanya!
Master-Ji punya bilik!
Fatin Amani's territory..
Buaian masih tidak dilupakan! Hehehe
Ohh...,ini adalah 2 makhluk bertoncet yg hidup bersama-sama dengan saya di rumah itu!

K lah u'ols.. Have a nice weekend! :)

Wassalam...

 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Thursday, March 29, 2012

Cuti-cuti Malaysia...

Assalam u'ols....


Hi! How are u'ols doing today?

Alhamdulillah, I'm gooood..Fresh and thrilled.

A short update from me... Just got back from our short Cuti-cuti Malaysia trip with Dyana's and family..

The 'cuti secara berjemaah' yang dinanti-nanti...!!

Hahaha...

We went to Pulau Langkawi for 3days 2 nights trip..

It was fun though a bit tiring.. Coz we were soo excited being there, tak nak rugi kan masa lepak-lepak di hotel.. So we filled out the days with activities.. Wakakaka...

What's interesting about this trip? These are:
  • Enche Suami and Fatin Amani had their first experience travelling by plane.. *tho si kecil tak paham menda pon apa yang berlaku.. Hahaha... Of cos sang bapa sangat excited.. Kasik can la.. Hehehehe..*
  • The first holiday trip with friends since we got married. And it was more merrier dengan kehadiran anak-anak! Best woo... *In fact sangat best that we already plan and start saving for our next 'cuti secara berjemaah'.. Yipppaa.... !!*

Here goes some pictures of the trip....


"Kenapa aircond kat atas pulak ni!"
Peace.. Gaya cool. Dalam hati "O.M.G, I'm FLYINGGGG!!" ;p

The girls... @ Pekan Kuah..
Cubaan bermesra
View from the chalet.. Oh,plz ignore lelaki bertubuh langsing itu... Walkakaka
Setting up his "DSLR"
Ehem...
During the boat trip.. Hana was scared... Huhuhu
And this girl, as usual...'Tak ada perasaan'
At the Underwater World.. Enjoy seeing the penguins.
Swimminggg
At the airport.. Fatin said, "Let me tell you a secret hana. When mama give you biscuits, that means she wants to keep you busy and stop disturbing her.."
Bye-bye Langkawi...
"Mama, plz tell Ayah to stop snapping pictures.. Udah-udah la tu..."

Ok... Till next time.. Wassalam.. Bye..



  Loads of love, 
* Farah Jasni*

Wednesday, March 21, 2012

Nervous Breakdown...

Assalam u'ols..



Hey,it's been a while..

Ever heard about nervous breakdown? Am having it now...

Huhuhuhu...

Am so nervous bout my research progress...

Sooo much to do stilll...

Sooo little of time... 

Why la clock is ticking darn fast nowadays...

Haiya...

 


Breath in... breath out..... 



Ok, back to work! Focus Farah, FOCUS!! 


Pray for me pals....!!  





  Loads of love, 
* Farah Jasni*

Wednesday, February 8, 2012

hari ini dalam sejarah..

Assalam u'ols...

Title nak bajet gempak aje.. Hehehe..

Anyway, how are u'ols my sis n bro? Hopefully we are all in good health and be blessed by God in every breath that we take.. 

Alhamdulillah, I just (tak le 'just' sangat.. Dah sempat mencekik dah..) finished my 1st research progress presentation.. Nervous nyah! Macam tak pernah present pulak nya.. Alhamdulillah, everything went well.. Got some comments from the lecturer, will make improvement and modification accordingly.. 

New semester starts today.. So.., UIA is crowded once again.. Hehehe... InsyaAllah, hoping that this semester will be much better than previous semesters. *Yang kena be better nya saya la..bukan semester itu... Hahaha*

Actually, there's one more thing to share.. And in fact, that thing yang ada kaitan dengan my title tu...

Alhamdulillah, syukur kepada Allah ta'ala.., on 29th January 2012, we finally have received the keys for our first house.... 

Happy nya, Allah sahaja yang tau.. I was smiling all the way.... Tanya Enche Suami.. *dia pun perli-perli...Haha* 

Tipula kalau tak excited, 1st house... And nak cerita punya la excited *actually the word 'jakun' is more suitable, I guess... >.< *, on that evening jugak we went to Puchong Intan to choose and collect the lamps and fans for the house..  *Sangat jakun bukan??*

Oh, I mentioned 'choose and collect' because we already paid for the lamp during the Home Deco Expo last year.. Masa pergi expo tuh, this company, Avalon offered quite a good deal.. We just bought, sort of a package of certain amount and we can choose and collect the lamp within 1 year of purchase. On top of that, they gave free RM200 vaucher for every RM1000 spent. 
So say you bought the RM2000 package, u got RM400 free vaucher, so total up, u'll get RM2400 of lamps and fans. You can choose any type of lamps later on.. Thought it was a good deal, so we took the package.. :)

So last week was a busy week juga lah.. Bukan busy pasal pelajaran, busy pasal hal rumah.. Almaklumlah, masih jakun.. Dok asik pikir pasal rumah je.. Hahaha...

So far, Alhamdulillah, furnitures settled, grill and kitchen cabinet ordered. Tinggal furnitures bilik anak dara belum shopping lagi... We are actually planning to train her to sleep on her own bedroom once we move in.. Since she's 2yrs old already *based on hijriah calendar*, and I plan to wean her soon.., so kira right on time la kebetulan dah dapat masuk rumah baru...  But of course la kena train step by step kan.. 
Mama's advice, 1st step is to deco her room nicely.. So that she's attached to her room.. Sebab tuh la lambat sikit beli furnitures bilik dia.. Nak kena carik yang lovely and cute sikit.. Hahaha...

Again, Alhamdulillah, I'm grateful to the gracious Allah for the rizq and nikmah that he has showered for us.. Alhamdulillah... 
May this little house that we owned will bring more love and barakah to us anak beranak.. Amin..

So k lah... Anyway, I tempek some pictures.. Tak banyak gambar rumah.. Asik lupa nak snap gambar after the house is cleaned.. Hehehe..

View from the house...
Our little home, from outside
Err..I did mentioned that I was smiling all day long kan?
'Ini rumah pertama saya', kata Enche Suami
Us.. Fatin was not there masa amik kunci..huhu




 Loads of love, 
* Farah Jasni*

Labels

A.Y.A.H (4) besties (3) blog (5) breastfeeding (6) breastpump (1) dcs (1) Dell Studio 1537 (1) Educare (6) Family (11) Faris (8) fashion (1) Fatin (45) food (2) gadget (7) geram (8) happy moments (17) Health (11) hobbies (3) hubby (13) I Love Islam (1) iium (2) information (11) isu semasa (6) jalan-jalan (4) l.o.v.e (14) M.A.M.A (5) merepek (29) motherhood (23) movie (3) My sweet home (1) myself (51) Oh my sweethome (5) peringatan (15) PhD (1) picas (7) Project (3) raya (2) rkgs (1) robotics (2) Rojak (3) shopping (2) studies (26) UIA (3) UTube (6)

Snag a Button